Snižování cen stále nekončí

Již popáté v řadě klesá německá vyhlášená cena. V příštím týdnu budou jatka platit za prasata základní cenu 1,50 Eura/kg. Od 30. týdne nepřetržitě stoupá objem porážek a v posledním týdnu bylo na jatka dodáno o 3,5% prasat víc, než v loňském roce. Tento nadbytek ve výsledku znamená, že za měsíc klesla cena o plných 20 centů. Dál klesá i cena v Dánsku (-30 ore) a podle vzoru těchto dvou nejdůležitějších zemí se propadá cena i v celé Evropě.

Náš trh na evropský vývoj reagoval také poklesem. Prasata v minulém týdnu zlevnila o více než 70 haléřů a za tři týdny o 2,50 Kč. Jatečná prasata ve třídách SEU se tak v průměru prodávala za 41,62 Kč/kg JUT za studena. Aktuální cena se tak dostává poměrně hluboko pod cenu v loňském roce. Rozdíl je větší než 2,70 Kč.

K negativnímu vývoji v oblasti cen se přidává i další zpevňování koruny. Dostala se totiž pod úroveň 26 Kč/Euro. Díky tomu může být dovoz masa ze zahraničí pro zpracovatele ještě atraktivnější. Změna kurzu spolu s tím, že u nás zatím cena neklesala tak rychle jako v zahraničí způsobují, že se naše cena (vyjádřená v Eurech) dostala nad evropský průměr.

Pro příští týden vyhlašuje většina jatek cenu 40,50 Kč/kg (Jatka Příbram, Kostelecké uzeniny, jihomoravská jatka). Ze sledovaných porážek jsou jedinou výjimkou Jatka Český Brod, kde cena zůstala na úrovni minulého týdne- 41 Kč/kg. Z vyhlašovaných cen je patrné, že určitý tlak sice existuje, ale není zdaleka tak silný jako v západní evropě.

-JS-