Nový dotační titul pro chovatele prasat byl schválen

Skupinu dotací pro chovatele prasat v nejbližší době rozšíří nový dotační titul - dotace na zlepšení welfare. Jeden dotační titul již v této oblasti existuje, proto je třeba se v celé problematice dobře zorientovat. Zatímco dotační titul na dobré životní podmínky prasat z evropských zdrojů již existuje dva roky, nově notifikovaný titul bude vyplácen výhradně z národních zdrojů.

Celý dotační systém se bude týkat především chovatelů prasnic a producentů selat a bude se skládat z několika částí. Příkladem opatření, na která bude mít možnost chovatel čerpat, je zlepšení stájového prostředí (amoniak, hmyz, chlazení), zvětšení nezaroštované plochy podlahy nebo například trvalý dohled na porodnách.

Detaily o novém dotačním programu máte možnost získat na konferenci Chov prasat 2018, který se bude konat již za dva týdny v hotelu Akademie Naháč (uvedla bych místo, kde se uskuteční???). Jeho program a registraci na něj najdete na
http://www.schpcm.cz....

Vzhledem k tomu, že dotační program teprve minulý týden notifikován evropskou komisí, není zatím obsažen v zásadách pro dotace. Zatím proto není možno určit, kdy vstoupí v platnost a kdy budou chovatelé prasat moci poprvé o tuto dotaci žádat.

-JS-