Pravidla pro chovatele se zpřísňují

Státní veterinární správa vydala, v souvislosti s africkým morem prasat (AMP) nová, přísnější pravidla, která jsou založena na regionalizaci území podle stupně ohrožení. Nová opatření se dotknou chovů prasat v celém okrese Zlín, nebo jeho částech.

Všem chovatelům prasat v okrese Zlín se ukládá povinnost hlásit neprodleně všechny úhyny domácích prasat. Uhynulí jedinci budou povinně vyšetřováni na AMP. Chovatelé budou moci přemísťovat veškerá prasata až poté, co jim krajská veterinární správa za tímto účelem vydá veterinární osvědčení. Prasata určená k přemístění budou muset během 15 dnů před přemístěním být vyšetřena na AMP, anebo pocházet z registrovaných chovů, které jsou pod pravidelnou kontrolou veterinárního dozoru.

V obcích v zamořené oblasti je nutno do 13. listopadu provést soupis všech hospodářství s chovem prasat domácích a dalších zařízení s chovem druhů z čeledi prasatovitých a tento soupis následně do 15. listopadu předat krajské veterinární správě. Registrované chovy prasat v této oblasti budou muset hlásit všechny změny početních stavů prasat na hospodářství. Registrovaní i neregistrovaní chovatelé pak budou povinně hlásit alespoň tři dny dopředu všechny plánované porážky prasat. Osobám, které přišly v předcházejících 48 hodinách do kontaktu s divokými prasaty, se zakazuje vstup do registrovaných chovů domácích prasat.

Zdroj: SVS