Cena u nás pořád mírně klesá

Situace na trhu s jatečnými prasaty v celé Evropské unii by se dala charakterizovat slovy "nic nového". Německá vyhlášená cena se již popáté v řadě nezměnila a zůstává tak na 1,45€/kg JUT za tepla. Dlouhodobá stabilita tohoto nejdůležitějšího indikátoru vedla k uklidnění situace i ve zbytku Evropy. Jedinou zemí, kde došlo k poklesu, je tak Španělsko, a i v jeho případě se jednalo jen o pokles o jeden cent. Naopak nárůst o cent zaznamenala Itálie. Celkově však na evropském trhu panuje klid.

Česká republika bohužel patřila k výjimkám, kde v minulém týdnu stále ještě cena mírně klesala. Chovatelé tak prodávali za 37,91 Kč/kg JUT (-34 haléřů). To je cena, která platila naposledy na počátku loňských prázdnin. Přestože u nás snižování pokračuje, zatímco v mnoha zemích EU již panuje stabilita, je naše cena mírně nad průměrem EU. Je to dáno silnou korunou a zároveň výrazně pomalejším tempem poklesu.

V příštích sedmi dnech se u nás v cena zřejmě znovu mírně sníží. Jatka Český Brod sice prodloužila platnost ceny a budou tak dál vyplácet 39 Kč/kg JUT stejně jako Maso Planá. Cenu beze změny zachovala i jatka Příbram. V ostatních případech cena mírně klesla. Jatka Blovice budou nabízet 37,50 Kč a moravská jatka 37 Kč.

-JS-