Mor stále trápí chovatele i veterináře

Evropská komise v polovině října vydala rozhodnutí o takzvané regionalizaci. To s sebou nese určitá omezení pro chovatele prasat v okrese Zlín. Informace o tom, že veškerá prasata, která jsou zde chována a nejsou registrována v centrální evidenci, musí být do konce roku poražena, již proběhla. Zároveň se ale komplikuje život i těm, kdo jsou evidováni a dodržují veškerá povinná pravidla. Jatka zřejmě budou muset jejich prasata porážet odděleně a nebudou smět být označena oválnou značkou zdravotní nezávadnosti.

Přitom se i nadále daří udržovat africký mor prasat pouze na místě původního výskytu - v červené zóně obehnané pachovými a částečně elektrickými ohradníky. V ní bylo doposud uloveno 291 divokých prasat a odchyceno do odchytového zařízení dalších 80 kusů. SVS v současnosti eviduje osm odlovených či odchycených divočáků, u kterých byl potvrzen vyšetřením AMP. V celém okrese Zlín bylo přitom uloveno 1229 kusů a mimo červenou zónu nebyl ani jeden kus pozitivní na AMP.

Dynamika nálezů se pomalu mění příznivým směrem. Zatímco v průběhu léta přibývalo každý týden přibližně 10 pozitivních nálezů, zvyšuje se jejich počet v poslední době jen velmi pomalu.

Zdroj: SVS