Mor dál putuje na západ

Zatímco u nás se daří držet mor stále na stejném území, u našich severních sousedů tolik štěstí nemají. V posledních dnech byli nalezeni divočáci s pozitivním nálezem v bezprostředním okolí Varšavy - tedy poměrně daleko od území, která byla považována za infikovaná.

Dva nálezy byly severně od hlavního města v oblasti Legionowo a čtyři dokonce v regionu Varšava - západ. To znamená, že se mor posunul poměrně významně směrem na západ. Od hranic Polska urazil již 140 kilometrů a dostává se do oblastí, kde je velká hustota domácích prasat v malých chovech s problematickou úrovní biosecurity. Od počátku příštího roku se proto zpřísňují pravidla. Všechny chovy musí být oploceny a používat předepsané desinfekční postupy. V zemi, kde je průměrná velikost stáda 10 kusů, je však dodržování striktní biosecurity prakticky neproveditelné.

I ostatní země EU musí být ve střehu. Africký mor prasat je, jak se zdá, na své pouti západním směrem takřka nezastavitelný. Průnik AMP do Německa, které s Polskem na západě sousedí, by mělo katastrofální důsledky pro export vepřového masa do Číny.

Zdroj: Pig333.com