Pomůže melatonin lepší reprodukci prasat?

Sezónní problémy s reprodukcí zná asi každý chovatel prasat. Letní měsíce jsou vždycky problematické a zdá se, že důvodů pro to je hned několik. Protože se jedná o léto, jsou prvním, co každého napadne vysoké teploty. Jak se ale ukazuje, ani úprava teplot problémy úplně neodstraní.

Důvod leží v etologii prasat. U divokých prasat je jasně cyklické rozmnožování. Ve střední Evropě většinou probíhá páření v rozmezí od listopadu do ledna a vrhy tak vychází na období od března do května. Tak jako u mnoha dalších zvířat (a dokonce rostlin) nejsou biologické hodiny řízeny jen teplotou, ale také délkou dne. Velmi důležitá je pak především délka noci a s tím spojená hladina melatoninu - hormonu, který je výrazně tvořen v průběhu noci. U většiny zvířat je cyklus opačný, protože doba páření přichází na jaře, kdy se den prodlužuje a tím se snižuje hladina melatoninu. U prasat je vše naopak. Podzimní páření je spojeno s prodlužujícími se nocemi a naopak zvýšením úrovně melatoninu.

Universita v Illinois zkoušela vliv krmného doplňku melatoninu na sezónní reprodukční poruchy a dospěla k názoru, že úprava světelného prostředí a podávání melatoninu může pomoci k překlenutí tradičních letních problémů.

Zdroj: National Hog Farmer