Situace se konečně zlepšuje i u nás

Dlouhý a v některých momentech rychlý, sestup byl nahrazen neméně rychlým zdražováním. Zvyšování německé vyhlašované ceny pokračuje nezmenšeným tempem. Po 7 centech z minulého týdne se tentokrát zdvihá o dalších 6 centů. V součtu posledních tří týdnů tedy získala 16 centů, což odpovídá 3,40 Kč. Důvodem růstu je snižující se nabídka prasat a pokračující velký zájem jatek. V posledním týdnu bylo v Německu poraženo o 4 % prasat méně než ve stejném týdnu loňského roku. Zároveň se zdá, že obchodníci chtějí využít nízkých cen a naplnit mrazáky levným masem.

Optimismus se navíc šíří i v ostatních zemích. Vedle tradičních souputníků Německa, kde byl růst očekávaný, zvýšilo cenu i Dánsko (+20 ore). Jedinou zemí EU, kde dál pokračuje snižování cen, je Itálie. Vzhledem k tomu, že v jejím případě je základem obchodování prase o váze 160-170 kilogramů, je vývoj tamější ceny se zbytkem EU propojen jen minimálně.

Na našem trhu v došlo minulém týdnu ještě k mírnému poklesu. Jatečná prasata ve třídách SEU se prodávala v průměru za 33,46 Kč/kg - tedy o 25 haléřů levněji než v předchozích sedmi dnech. Nyní se ale již projevuje celoevropský trend a většina jatek cenu zvedá. Kostelecké uzeniny přidávají korunu a budou tak vyplácet dodavatelům 36 Kč/kg. Další jatka v Čechách se srovnala na úrovni 35 Kč/kg (jatka Český Brod, Příbram i Blovice). Situace se zlepšuje i na Moravě - tam je cena na úrovni 34 Kč.

-JS-