Zamořená oblast se mírně zvětšuje

Ačkoli je, z pohledu šíření afrického moru prasat, poměrně klid, došlo k rozšíření zamořené oblasti. Důvodem je nález pozitivních zvířat na konci roku v oblasti mimo ohradníky. Na jihu totiž vysoce riziková oblast přímo hraničila s oblastí intenzivního odlovu . Rozšíření zamořené zóny tak vytváří i v této oblasti ochranné pásmo, které by mělo bránit případnému rozšíření onemocnění mimo vysoce rizikovou oblast http://www.svscr.cz/....

Zároveň s rozšířením zamořené oblasti jsou nařízené porážky prasat v neregistrovaných chovech, které se v této zóně nacházejí. SVS nařizuje všem zdejším chovatelům domácích prasat porazit do 11. 3. všechna zvířata v neregistrovaných hospodářstvích. Nařízené porážky se týkají 103 domácích prasat v 54 neregistrovaných chovech, které se nacházejí v nově rozšířené zamořené oblasti.

Z pohledu šíření prasat se však nic podstatného v poslední době neděje. V únoru byla ve vysoce rizikové oblasti nalezena jedna bachyně zjištěna jako pozitivní a také jedno ze zvířat ulovených uvnitř ohradníků bylo morem nakaženo.

Zdroj: SVS