Plot proti moru

Z pohledu České republiky se může zdát, že se virus afrického moru prasat (AMP) nešíří. To však zdaleka není pravda. ČR je jedinou zemí, kde se podařilo jeho postup zastavit a i tak vzhlížejí zemědělci a myslivci s obavami k jarnímu období, kdy nastane další migrační vlna černé zvěře. U našeho severního souseda je však situace mnohem horší. V Polsku počet nálezů stále stoupá a nemoc se výrazně posunula do vnitrozemí. Jen od počátku letošního roku zjistili veterináři 511 pozitivních kusů. Za celý loňský rok to přitom bylo "jen" 741 zvířat. Jak je vidět, onemocnění nabírá na dynamice.

V reakci na to se dánská vláda rozhodla navrhnout na hranicích s Německem stavbu 70 kilometrů dlouhého plotu, který by měl zabránit divočákům nakaženým africkým morem prasat v migraci. Kodaň se obává, že by mor mohl ohrozit dánský masný průmysl, který hraje v Dánsku velmi významnou ekonomickou roli. Každoročně je odsud vyvezeno vepřové maso za 5,5 miliardy dolarů, uvedla agentura Reuters.

Kromě přirozeného šíření mezi divokými prasaty však v Dánsku vzbuzuje velké obavy i přenos prostřednictvím dopravních prostředků. Tato země je také obrovským exportérem selat. Každý rok odjede z Dánska 25 tisíc nákladních vozů se selaty a odběratelé jsou i v oblastech zasažených morem. Přepravci sice přijali přísná opatření, ale přesto je lidský faktor ještě nebezpečnější, než přirozené šíření prostřednictvím černé zvěře.

Zdroj: PigProgress