Ministr Milek přesvědčil kolegy z EU

Česká republika má výrazně odlišnou strukturu zemědělských podniků, než většina zemí EU. Proto je zastropování plateb velmi ožehavou otázkou - dokonce i pro chovatele prasat. Jednání o společné zemědělské politice jsou v plném proudu a zástupci České republiky se dlouhodobě snaží, aby se zastropování nerealizovalo. Po návratu z pondělního jednání Rady pro zemědělství a rybolov v Bruselu řekl ministr Milek, že většina jeho resortních kolegů z ostatních členských zemí Evropské unie souhlasí s tím, aby si o plánovaném tzv. zastropování plateb pro velké zemědělské podniky rozhodovala každá členská země sama.

Podle jeho slov většina ministrů přijala argumenty ČR a shodla se, že je třeba členským státům ponechat nezbytnou flexibilitu. „Jedině tak může každá země zohlednit specifické vnitrostátní podmínky a potřeby,“ uvedl Milek. Právě flexibilita by měla být jednou z priorit nové SZP.

Přestože se na stranu dobrovolného zastropování přiklonila většina ministrů, není zdaleka jisté, že se v konečné podobě společné zemědělské politiky objeví. O jejím konečném znění bude rozhodovat Evropská komise.

Zdroj: Agris