Dovoz levného masa tlačí na cenu

Před Velikonocemi se cena jatečných prasat v podstatě neměnila. Jatka nakupovala prasata ve třídách SEU v průměru za 35,26 Kč/kg JUT za studena. Ani výpadek porážkových dní tedy nezpůsobil žádnou zásadnější změnu. Porážky na jatkách, zařazených mezi referenční trhy, se v průběhu prvního čtvrtletí zvyšují. V porovnání s loňským rokem jsou o 5% vyšší a jsou dokonce mírně vyšší než ve stejném období roku 2016.

V Německu ani velikonoční svátky a chybějící porážkové dny neznamenaly pokles vyhlášené ceny jatečných prasat. Stejně jako v předcházejících týdnech byla základní cena stanovena na 1,45 €/kg JUT za studena. Pokles naopak zaznamenalo Dánsko, kde prasata zlevní o 30 ore (4 centy).

Rekapitulace cen z minulého týdne ukazuje, že nejdůležitější státy produkující prasata se přizpůsobily stabilní situaci v Německu. Španělsko, Belgie, Holandsko ceny neměnily a ve Francii došlo ke kosmetickému zlevnění o 0,2 centu.

Navzdory těmto informacím se cena v české části dostává pod tlak. Jatka Český Brod, Příbram i Blovice snižují cenu o korunu s odkazem na dovoz dílů masa, jejichž cena neodpovídá cenám jatečných prasat. Moravská jatka cenu nemění, takže se prakticky celá republika sjednotila na 35 Kč/kg. Jedinou výjimkou ze sledovaných jatek jsou Kostelecké uzeniny, kde cena zůstává na 36 Kč/kg.

-JS-