Klid zbraní zatím pokračuje

Ačkoli se dvoje velká německá jatka snažila v minulém týdnu uplatňovat nižší ceny, nepodařilo se jim změnit vývoj. Jediným výsledkem pokusu tak bylo snížení dodávek na tato jatka a jejich přesun ke konkurenci, která vyhlášenou cenu ctí. Žádný přetlak prasat přitom nevzniká. Porážky v Německu se, tak jak je na jaře obvyklé, postupně zvyšují a odbyt prasat je plynulý. I pro další týden tak zůstává vyhlášená cena beze změny na úrovni 1,45 €/kg JUT za tepla.

Na našem trhu je situace výrazně ovlivněna dovozem masa, jehož ceny neodpovídají cenám jatečných prasat. Proto vzniká na jatkách mírný přetlak a ceny na našem trhu zůstávají pod úrovní evropského průměru. I tak zůstala cena v minulém týdnu v podstatě beze změn (navýšení o 9 haléřů). V průměru se prasata ve třídách SEU prodávala za 35,35 Kč/kg JUT.

Ani pro příští týden se ceny měnit nebudou. Všechna jatka nechala cenu beze změn. To znamená, že takřka plošně platí cena 35 Kč/kg. V minulém vydání Vepřovinek byla chybně uvedena cena u Jatek Český Brod, za což se omlouváme. V uplynulých sedmi dnech nabízela tato jatka dodavatelům 35,50 Kč a tato cena bude platit i v týdnu následujícím. Druhou odchylkou od plošných pětatřiceti korun je Maso Planá s vyhlášenými 36 Kč/kg.

-JS-