Ceny se opět dostávají pod tlak

Momentálně je vývoj cen na trhu v EU velmi netypický. Nejenže se v období, kdy ceny tradičně stoupají, dostávají chovatelé prasat pod tlak, ale dokonce se ztratila i vedoucí pozice německé vyhlašované ceny. Ta byla ve středu stanovena na 1,42 €/kg. To znamená pokles o 3 centy. Jejímu zveřejnění ale předcházel pokles cen v Belgii, Holandsku a Francii. Důvodem je mírný nadbytek jatečných prasat. Zahájení grilovací sezóny snad tento trend v nejbližších dnech změní.

Mírné snížení průměrné ceny jatečných prasat se odehrálo v minulém týdnu i na našem trhu. Část jatek snížila cenu, což se ve výsledku projevilo poklesem o 30 haléřů. Prasata jsou tedy prodávána jen lehce nad 35 Kč/kg JUT za studena. V porovnání s loňským rokem je průměrná cena od počátku roku nižší o 6,30 Kč na každém kilogramu. Diference se navíc momentálně zvyšuje, protože před dvanácti měsíci ceny jatečných prasat rostly, zatímco letos se nemění nebo dokonce mírně klesá.

Pro příští týden velká část jatek snižuje ceny o 50 haléřů. Výjimkou jsou Kostelecké uzeniny, kde cena zůstává na 36 Kč/kg. Jatka Český Brod nabízejí chovatelům o korunu méně a ještě o další padesátník méně (tedy 34,50 Kč/kg) budou platit jatka Příbram a Blovice.

-JS-