Evropa znovu uvažuje o plotu proti AMP

Myšlenka bránit se proti moru pomocí plotu se objevovala i v minulosti poměrně často. Jednalo se o oplocení celé východní hranice EU nebo okolo ohnisek nebo naposledy na hranicích některých západních zemí (Dánsko Německo). Nyní Evropská agentura pro bezpečnost potravin znovu zvažuje realizaci tohoto opatření na hranicích Polska, které požaduje právě polská strana.

Existují již i plány a rozpočty pro tyto rozsáhlé akce, které by měly oddělit Polsko od Kaliningradské oblasti, pobaltských zemí Běloruska a Ukrajiny. Podle polského ministra zemědělství by mohla být stavba 1200 km dlouhého plotu započata ještě letos a vyžádala by si 53 mil. €. V okamžiku, kdy je AMP již v centrálním Polsku, a navíc v dalších šesti zemích EU, ale projekt nejspíš postrádá smysl. Zabránil by sice možná migraci divokých zvířat, hlavním přenašečem se bezesporu ukazuje člověk. A v tomto ohledu plot nic nevyřeší.

Definitivní stanovisko EFSA zatím není známé, ale dá se předpokládat, že svůj dřívější přístup nezmění a stavbu plotu nedoporučí.

Zdroj: Ukrainian Stock Breeders Association