Ceny rostou spolu s teplotami

Po týdenní přestávce se cena jatečných prasat v Německu opět posunula vzhůru. Velmi živá poptávka po vepřovém mase znamená, že jsou chovatelé stěží schopni naplnit požadavky jatek. Pro zemědělce příznivý stav trhu přinesl třícentové zdražení. Pro příští týden tak bude platit cena 1,47€/kg JUT za tepla.

Pozitivní nálada nepanuje jen na německém trhu, ale je dobře patrná i ve zbytku západní Evropy. I v minulém týdnu, kdy byla německá cena bez pohybu, jatečná prasata ve většině zemí zdražovala. Výjimkou byla jen Belgie a Dánsko.

I na našem trhu se konečně objevily výraznější známky růstu. Po předchozím týdnu s deseti haléřovým nárůstem, se tento vývoj v posledních dnech o něco zrychlil a cena poskočila o 50 haléřů. V průměru se tedy jatečná prasata ve třídách SEU prodávala mírně nad 34 korunami. Pro příští týden se vyhlašované ceny dál zvyšují. Kostelecké uzeniny a Jatka Český Brod budou vyplácet 37 Kč/kg. Většina ostatních bude nabízet 36 Kč/kg. Jen severní Morava zřejmě bude udržovat cenu ještě níže - na úrovni 35 Kč/kg.

-JS-