Dánský parlament schválil pohraniční plot proti divočákům

Poslanci dánského parlamentu v pondělí schválili výstavbu 68 kilometrů dlouhého plotu na hranici s Německem, který má zajistit, aby se do Dánska nedostali divočáci nakažení africkým morem prasat. Choroba byla nedávno zaznamenána například mezi divokými prasaty v pobaltských zemích či v Polsku. Kodaň se obává, že by prasečí mor mohl ohrozit významný dánský masný průmysl.

Plán na výstavbu plotu na dánsko-německé hranici se dočkal četných kritik. V Německu totiž zatím nebyly žádné případy prasečího moru zaznamenány. Světový fond na ochranu přírody (WWF) minulý měsíc varoval dánskou vládu a představitele Evropské unie, že plot negativně zasáhne i jiné druhy živočichů, například vydry, vlky, lišky a jelenovitou zvěř. Řada ekologických aktivistů i odborníků pochybuje, že toto opatření dokáže zabránit rozšíření nákazy do Dánska.

Plot, který přijde na 80 milionů dánských korun (275 milionů Kč), bude 1,5 metru vysoký a bude zapuštěn 50 centimetrů do země, aby se zvířata nemohla podhrabat. Dánské úřady ubezpečily, že zábrana, která bude kopírovat hranici Dánska s německou spolkovou zemí Šlesvicko-Holštýnsko, neovlivní pohyb lidí či vozidel přes hranici. Budování plotu pravděpodobně nezačne dříve než na podzim. Projekt totiž ještě musí posoudit dánský výbor pro ochranu životního prostředí.

Zdroj: ČTK