Parlament projednává zelenou naftu

Sněmovna v úvodním kole podpořila poslanecký návrh, který zachovává nynější způsob stanovení úrovně vratky spotřební daně z nafty pro zemědělce, takzvanou zelenou naftu. Nyní je vratka odstupňovaná podle úrovně živočišné výroby, od příštího roku se má podle platného zákona sjednotit na 4,38 Kč na litr spotřebované nafty. Pod návrhem, který zachovává nynější způsob, jsou podepsaní poslanci KSČM, ANO, KDU-ČSL, ČSSD a SPD.

S návrhem přišli předkladatelé proto, aby pomohli udržet či podpořit počty hospodářských zvířat. Chtějí zlepšit jejich ekonomickou situaci. Argumentují tím, že nižší počty chovaných hospodářských zvířat způsobují i nižší objem produkovaných statkových hnojiv. To má špatný vliv na kvalitu půdy i obsah humusu. Následkem je eroze půdy a lokální záplavy, uvádí důvodová zpráva.

Od poloviny loňského roku pak začalo platit, že vratka daně se odstupňuje podle intenzity chovu zvířat. Nejméně dostávají firmy bez živočišné výroby. S vyšším poměrem živočišné výroby roste i vratka. Tento způsob vracení daně chtějí poslanci zachovat i od příštího roku.

Proti je ODS, STAN, Piráti a TOP 09, kteří argumentují tím, že je systém pro zemědělce i pro úřady složitý a že podobné výjimky v daňové oblasti znepřehledňují systém a mohou vést k daňovým únikům.

Zdroj: Agris