Nízké ceny dál trápí chovatele prasat

První podzimní týden nepřinesl chovatelům příliš dobrých zpráv. Po velkém propadu v Belgii, který byl způsoben výskytem AMP, se situace sice poměrně překvapivě uklidnila a cena v Belgii i v Německu zůstala beze změny. Cena je ale velmi nízko. Celý zbytek Evropy navíc pokračuje v mírném poklesu (-1 až 2 centy).

Podobná situace je i na našem trhu. Cena klesla o 27 haléřů. Ačkoli nejde o nijak prudké snížení, je pro chovatele prasat kritické. Cena se totiž dostává opět jen těsně nad 36 Kč/kg JUT. Doba, která slibovala zacelování rozdílu mezi letošním rokem a loňskem, tak svůj potenciál nenaplnila. Pokles je přibližně stejný jako loni a tak se rozdíl dál udržuje prakticky na osmi korunách.

Problémy výkrmců jatečných prasat se samozřejmě odráží i u prodeje selat. Ceny se dostaly na rekordně nízké úrovně. V Holandsku se cena dostala na 17,5€ za sele o hmotnosti 25 kg. Jen mírně lepší pozici mají producenti selat ve Francii (21,8€) a Španělsku (26,7€). Problémem ale není jen nízká cena, ale i velmi malý zájem o ně. Chovatelé mají problém selata vůbec udat.

-JS-