Prasata v Německu opět zlevnila

Po dvou týdnech stability se v Německu obnovil pokles. Vyhlášená cena byla snížena o 4 centy a je to s velkou, pravděpodobností spojeno s výskytem moru v Belgii. Pro příštích sedm dní bude platit základní cena 1,36 €/kg. Na burzách se v minulém týdnu cena ve většině zemí významných pro produkci prasat stabilizovala (Belgie, Holandsko, Dánsko, Francie). Snižování ceny pokračovalo jen v Itálii a Španělsku.

I na našem trhu se ceny konečně uklidnily. Po krátkém rychlém propadu se prasata opět prodávají za 36 Kč. Okolo téhle úrovně osciluje hodnota jatečných prasat již od počátku roku. Ani jednou nevystoupila nad 37,90 Kč, zatímco za celý loňský rok (kromě jeho úplného závěru) naopak nebyla prasata prodávána levněji.

Vzhledem k rychlému poklesu v loňském roce se meziroční rozdíl zmenšuje. Proti ceně ze 40. týdne roku 2017 dostávají letos chovatelé o 4,60 Kč/kg méně. V průměru od začátku roku však stále zůstává rozdíl téměř 8 Kč/kg.

Pro příští týden se zřejmě pokles obnoví. Většina jatek vyhlásila cenu na úrovni 34,50 Kč/kg. Výjimku tvoří jen Kostelecké uzeniny, které nabízejí 36 Kč/kg a Jatka český Brod (35,50 Kč/kg).

-JS-