Dušičky cenu nesnížily

Svátek všech svatých a Dušičky jsou pro Němce tradiční křesťanské svátky, proto jsou jatka v celé druhé polovině tohoto týdne zavřená. Obvykle to bývá jeden z momentů, který snižuje cenu. Tentokrát se zdá, že výpadek tří porážkových dní neměl na cenu žádný vliv (kromě toho, že byla vyhlašována již v úterý). Cenu stabilizovala nižší nabídka jatečných prasat, než je obvyklé (-3%). Dál se tak bude obchodovat za 1,36€/kg JUT za tepla.

Zatímco minulý týden byl z celoevropského pohledu poměrně neuspořádaný, tentokrát se situace uklidnila a změny cen jsou jen kosmetické. Jedinou výjimku v tomto směru tvoří Španělsko, kde se cena snížila o dva centy.

Zklidnění celoevropského trhu se promítlo i u nás. Poté, co za šest týdnů klesla cena o 3 koruny, se konečně situace stabilizovala. V minulém týdnu byla jatečná prasata ve třídách SEU obchodována v průměru za 34,92 Kč/kg. Došlo sice ještě k mírnému poklesu, ale činil již jen 10 haléřů.

I pro příští týden většina jatek nechává ceny beze změn. Kostelecké uzeniny tak budou platit 36 Kč/kg JUT, Jatka Český Brod 35 Kč/kg a všechna ostatní sledovaná jatka 34,50 Kč.

-JS-