Německo vyjednává s Čínou o exportu v případě moru

Tak, jak se přibližuje africký mor prasat k německému území, zvyšuje se nebezpečí pro celou EU, že by jeden z největších exportérů do Číny mohl být zablokován. Až dosud totiž Čína naprosto striktně aplikuje politiku zákazu dovozu ze země, kde byl záchyt viru potvrzen. Nebere ohled na regionalizaci ani na to, zda se jedná o nakaženého divočáka nebo prase domácí.

Evropská unie a jmenovitě Německo se již dlouhou dobu snaží tento přístup změnit. Nyní se zdá, že by čínská strana mohla přistoupit na ústupek. Pokud by se AMP vyskytl jen u divočáků, mohlo by maso být dál ze země dováženo. Návrh takové dohody je již připraven, ale není zdaleka jisté, že bude podepsán. Před finálním rozhodnutím je plánováno, že v březnu přijedou do Německa čínští inspektoři a budou zkoumat úroveň opatření na biologickou ochranu chovu.

Pokud se přesvědčí, že je biosecurity dostatečná, zřejmě změní zaběhnutý systém exportu. Při něm dnes musí jít s každou dodávkou vepřového masa potvrzení, že je Německo alespoň 12 měsíců prosté AMP.

Zdroj: PigProgress