Čína ohlásila fungující vakcínu proti moru

Čínský veterinární výzkumný ústav informoval o tom, že se podařilo vyvinout vakcínu proti africkému moru prasat, která při laboratorních testech prokázala bezpečnost i efektivitu. Jedná se o vakcínu s živým virem, který má díky řadě deletovaných genů oslabenou virulenci. V tomto okamžiku probíhají další testy, které mají prokázat účinnost vakcíny před tím, než bude spuštěna její produkce. Dosud však není jasné, jak dlouho bude tato fáze trvat a kdy vakcína, pokud potvrdí naděje, které jsou do ní vkládány, přijde na trh.

Od počátku roku se jedná už o druhou podobnou zprávu. Americká mikrobiologická společnost již více než před měsícem ohlásila, že jimi připravená vakcína má 100% účinnost. Vzhledem k systému testů, jimiž musí v USA vakcína projít, je její dostupnost pro chovatele stále velmi vzdálena - podle některých expertů mohou testy trvat i několik let.

V tomto směru je prakticky jisté, že čínská vakcína bude nasazena dřív. Již dnes jsou v Číně miliony prasat naočkovaných pokusnými neautorizovanými vakcínami. Jejich účinnost však nebyla nikdy prověřena a proto do celé věci vnášejí jen zmatek. Úroveň jejich protektivity, pokud vůbec nějaká je, není jasná. Zdá se tedy, že se vláda bude snažit maximálně urychlit veškeré pokusy a dát k dispozici jednu schválenou vakcínu.

Zdroj: Swineweb.com