Nebezpečí moru se stále zvyšuje

Evropský systém pro oznamování nákaz zvířat eviduje jen v prvních třech měsících letošního roku 4 476 pozitivních vzorků od divočáků. Přitom za celý rok 2019 jich bylo jen 6 407. To ukazuje na výrazně narůstající nebezpečí dalšího šíření.

Největší nebezpečí je přitom přímo za našimi humny. V Polsku a Maďarsku se situace natolik zhoršila, že za první čtvrtletí bylo zjištěno téměř tolik pozitivních případů jako za celý loňský rok. V případě Slovenska je případů dokonce dvakrát více, než za celý loňský rok (i když "jen" 57).

Na velký počet případů v Polsku, a navíc velký geografický skok napříč celou zemí reaguje spolkový stát Sasko. Pozitivní nálezy se nacházejí jen 10 km od jeho hranic. Proto byla nyní zavedena další zpřísněná opatření - lovci musí povinně hlásit jakákoli uhynulá divoká prasat a ze všech zastřelených budou odebírány vzorky. Zároveň byla dokončena stavba plotu na východním břehu hraniční řeky Nisy. I přes tato opatření je nutné, aby byla biosecurity chovů na nejvyšší možné úrovni.

Zdrij: Pig333.com