Po měsíci cena opět klesla

Přesně po měsíci se cena jatečných prasat v Německu pohnula. Pro chovatele prasat však tím nesprávným směrem. Dnes vyhlášená cena klesá o šest centů na 1,60 €/kg. Nepříznivý trend je ještě zdůrazněn poklesem ceny o 30 ore v Dánsku (4 centy). Problémy jsou způsobeny porážkami uzavřenými z důvodů koronavirové infekce. Přestože export z EU běží poměrně dobře a o maso je zájem, jsou problémy způsobeny tím, že prasata z postižených jatek nemá kdo zabít a způsobují tak přetlak na straně nabídky.

Na našich jatkách se v průběhu minulého týdne cena jatečných prasat ve třídách SEU změnila jen minimálně. V průměru dostávali chovatelé za svá zvířata 40,67 Kč/kg JUT za studena. Porážky na referenčních trzích, z nichž jsou získávány informace o cenách, oproti stejnému období loňského roku poklesly o plných 6%. To vypovídá o problematickém vývoji na trhu s vepřovým masem.

V příštím týdnu se problémy, které se objevily u sousedů, projeví i u nás. Vyhlášené ceny většinou klesají. Kostelecké uzeniny budou vyplácet 41 Kč/kg, jatka Český Brod 40,50 Kč. Ještě nižší ceny jaou na východě země. Jatka na Moravě vyhlásila cenu mezi 39 a 40 Kč.

-JS-