Žně končí, obilí bude dostatek

Letošní žně se blíží ke konci, sklidit zbývá ještě zhruba desetinu obilovin. Průměrný výnos nejčastěji pěstované ozimé pšenice činí 6,35 tuny z hektaru, což je meziroční zvýšení o 0,46 t/ha. Průměr všech základních obilovin pak činí 6,06 tuny na hektar.

Podle revidovaného odhadu ČSÚ by měla být letos sklizeň základních obilovin o 0,4 procenta vyšší než loni, stoupne na 7,045 milionu tun. Už nyní, kdy na polích zbylo ještě zhruba devět procent obilovin, se ale zdá, že i tento odhad bude překonán.

Jedinou obilovinou s odhadovaným meziročním poklesem sklizně je pšenice ozimá, která zabírá třetinu z celkové osevní plochy. Podle odhadů klesne její sklizeň o 2,5 procenta. "Pokles produkce pšenice ozimé jde zcela na vrub snížení osevní plochy," uvedli statistici. Meziročně je osevní plocha nižší téměř o pět procent.

Bez ohledu na domácí sklizeň se ale světové zásoby pšenice (podle odhadu Amerického ministerstva zemědělství) vyšplhají na rekordní hodnoty. Zásluhu na tom má především Rusko, Ukrajina a Brazílie, kde se očekává výrazné zvýšení produkce. Evropská unie sklidí naopak méně než loni (-4%). Celkově by ale měl být mezinárodní obchod pšenicí velmi dobře zásoben.

Zdroj: MZe, WASDE