Problémy v Německu se stupňují, ale řešení se snad rýsuje

Kombinace zákazu exportu do Asie, který je výsledkem afrického moru prasat a uzavírky některých jatek, které jdou na konto koronaviru, vytvořila v Německu extrémní situaci. Došlo k výraznému zpomalení porážek a výsledkem je obrovský přebytek prasat, která již dosáhla porážkové váhy a nyní přerůstají. Sami chovatelé odhadují, že v uplynulém týdnu čekalo na porážku přibližně 400 tisíc prasat. V posledních týdnech se toto číslo zvyšovalo tempem 70-90 tisíc kusů za týden.

Za této situace oznámila federální ministryně zemědělství Julia Klockner první pozitivní signály, které přišly z Asie. Jednání o regionalizaci, která by umožnila vývoz vepřového masa z oblastí nezasažených AMP, by snad mohla vést k pozitivním výsledkům. Informovala o tom po jednání s japonskou delegací.

Hlavním předpokladem uznání regionalizace je zvládnutí nákazy. V Německu se sice nepodařilo zamezit zvyšování počtu pozitivních nálezů, který dosáhl už 70 kusů, ale nedochází k žádnému geografickému šíření. Všechny nálezy jsou stále omezeny na dvě, již dříve nakažené oblasti.

Zdroj: PigWorld.co.uk