Populaci divočáků podporuje koronavirus

Divočáci, kteří byli už dříve přemnoženi, zažívají zlaté časy. Pandemie koronaviru totiž výrazně omezila lov. To se samozřejmě netýká individuálního lovu na čekanou, ale honů. Těch je obvykle listopad plný. Každý víkend se jich koná celá řada. Jenže jde minimálně z poloviny o společenskou záležitost. Pravidla sice hony dovolovala, ale za takových podmínek, že se prakticky všichni rozhodli je zrušit.

Vedle toho se přidává ještě jedna, pro černou zvěř příznivá, okolnost. Letošní rok je semenný. To je věc, která se opakuje nepravidelně každých pár let. Duby a buky mají výrazně víc plodů než jindy. Les je tak plný bukvic a žaludů, a pro divočáky je tedy bohatě prostřeným stolem. To však znamená, že se dá předpokládat výrazně menší účinnost vnadišť.

Aby problémů nebylo málo, tak není kde maso z ulovených zvířat udat. Restaurace, které byly až dosud uzavřeny, jsou totiž hlavním odběratelem zvěřiny a i zpracovatelské závody snížily odběr. Zajímavou alternativou je web http://www.prozverin..., který se snaží alespoň trochu zlepšit situaci tím, že nabídne maso veřejnosti k přímému odběru.

Zdroj: iDnes