Počet nálezů AMP v Německu překročil 500 kusů

Obě německé spolkové země, které jsou zasaženy africkým morem prasat, hlásí další nálezy. V případě Brandenburska dosáhl počet pozitivních kusů 527 a s námi sousedící Sasko hlásí 17 nálezů. Ačkoli vyvíjí naši severní sousedé obrovskou snahu a veškeré infikované zóny jsou oploceny, nedaří se mor úplně zastavit. Dva z posledních nálezů jsou 2 kilometry vzdáleny od ohraničení původní infikované zóny.

To, že se stále nedaří zastavit další rozšiřování zasažené oblasti, je velkou komplikací při jednáních s Čínou o možném obnovení exportu z Německa.

Svaz požádal Státní veterinární správu o pracovní schůzku na téma ochrany ČR před zavlečením moru. Ústřední ředitel SVS na ní informoval, že kromě již existujících opatření (zástřelné a nálezné v severních Čechách) má veterinární správa připravené dlaší kroky, pokud by nákaza překročila hranici, kterou tvoří dálnice A4, která probíhá 20-30 kilometrů severně od česko-německých hranic. V každém případě už teď apelují veterináři na maximální zabezpečení chovů. Průnik do domácího chovu by měl naprosto katastrofální důsledky pro všechny chovatele v širokém okolí.

Zdroj: Swineweb.com a SVS