Růst ceny neměl dlouhé trvání

Po třech týdnech rychlého růstu ceny se situace změnila a již podruhé cena jatečných prasat se v Dánsku a Německu nemění. Dál zůstává platných 1,50 €/kg JUT resp. 10,50 DKK/kg. Vývoj cen v EU se tím rozpoltil. Část zemí dál zvyšovala cenu. V jejich čele bylo Španělsko, kde se jatečná prasata obchodovala za 1,41 €/kg živé hmotnosti (+5,5 centu) a Polsko s cenou 6,767 PLN/kg JUT (+31 grošů). Naopak země nejtěsněji spojené s vývojem v Německu se přizpůsobily a cenu nechaly beze změn.

Po dalším výraznějším posunu ceny budou chovatelé konečně po čtyřech měsících dostávat za prasata více než 35 Kč/kg JUT. Rychlý růst cen se však zatím omezil pouze na dva týdny, protože jatka velmi rychle zareagovala na stagnaci v Německu a růst zastavila. Přitom je jen málo zajímá, že zahraniční ceny jsou výrazně nad těmi našimi. Německá cena by odpovídala přibližně 40 Kč/kg, takže naše ceny mají stále co dohánět. V tomhle okamžiku jsou naprosto nejnižší z celé EU.

Cena jatečných prasat za prvních 11 týdnů letošního roku dosahuje pouhých 32,40 Kč/kg. Tak nízko nebyla nikdy od našeho vstupu do EU.

Pro příští týden zůstávají ceny na našich jatkách beze změn.

-JS-