Před Velikonoci se trh stabilizoval

Vyhlášená cena jatečných prasat v Německu pokračuje v trendu z posledních dvou týdnů. Zůstala znovu beze změny a chovatelé tak budou dostávat dál 1,50 €/kg JUT za tepla. Ačkoli cena nerostla, jedná se o dobrý výsledek. Existovaly totiž obavy, že by výpadek porážkových dní mohl přinést naopak tlak na zlevnění. Stejně se vyvíjela vyhlášená cena v Dánsku. I ta zůstala na předešlé úrovni (10,50 DKK/kg resp. 1,412 €).

Německá stagnace se projevila už i na všech burzách. V minulém týdnu se zotavování trhu zastavilo a pozitivní náladu si udrželo jen Polsko (+3 centy) a Španělsko (+5 centů).

U nás se růst cen ve 12. týdnu sice zpomalil, ale zatím nezastavil. Jatečná prasata ve třídách SEU se prodávala v průměru za 35,64 Kč/kg. To znamená návrat na úroveň z loňského září. Ve srovnání napříč celou Evropskou unií zůstávají naše ceny stále bezkonkurenčně na posledním místě. Oproti průměru EU ztrácíme 12% (17 centů) a nižší cenu máme dokonce i ve srovnání se Slovenskem. U našich východních sousedů jsou prasata také o 12 centů dražší než u nás.

Pro příští týden zvýšila Jatka Český Brod cenu o jednu korunu stejně jako jatka Blovice a Příbram. Ceny jsou tedy následující: Jatka Český Brod 37 Kč/kg stejně jako většina jatek na Moravě. Kostelecké uzeniny, jatka Příbram a Blovice 36 Kč/kg.

-JS-