Velikonoce změnu nepřinesly

I po Velikonocích zůstala vyhlášená cena jatečných prasat v Německu beze změny. Dál platí 1,50 €/kg JUT za tepla. Pozastavení růstu se přelilo již do celé Evropy a předvelikonoční týden byl prakticky všude ve znamení stagnace. Trhy zřejmě vyčkávají na to, jaký bude efekt volných dní a očekávaného nástupu jara.

Kuriozitou pro evropské chovatele prasat je cena v Číně. Přes příkrý pokles v posledních dvou měsících zůstává cena na 3,55 €/kg živé hmotnosti. Pokles byl totiž zahájen na neuvěřitelných 4,58 € za kilogram živé hmotnosti.

I náš trh se přizpůsobil vývoji ve zbytku Evropy. V průměru tříd SEU bylo ve 13. týdnu vypláceno 35,60 Kč/kg JUT. Zásadním rozdílem proti zahraničí ale je, že růst nebyl zdaleka tak strmý a naše cena je proto v tomto okamžiku nejnižší z celé EU. Velmi nízké ceně odpovídá i průměr za celé první čtvrtletí. Ve třídách SEU dosáhla pouze 32,90 Kč, což je nejnižší úroveň od našeho vstupu do EU. Podobný počátek roku zaznamenali chovatelé naposledy na začátku roku 2004, kdy byl v prvním čtvrtletí průměr 33,17 Kč/kg.

V průběhu příštího týdne budou jatečná prasata vykupována ve většině jatek za 37 Kč/kg. Výjimkou jsou porážky na západ od Prahy. Jatka Příbram a Blovice nabízejí chovatelům cenu o korunu nižší.

-JS-