Velmi nízké ceny se znovu nemění

Po snížení německé vyhlašované ceny v minulém týdnu se situace opět uklidnila. Při středečním vyhlášení zůstala cena beze změn. Výpočet ceny pro chovatele se tak bude odvíjet od základu 1,20 €/kg JUT za tepla. Naopak v Dánsku, které v posledních týdnech cenu drželo beze změn, došlo nyní ke zlevnění o 30 ore (4 centy). Předcházející týden byl na evropských burzách poznamenán německým zlevňováním, a proto ceny většinou znovu klesaly. Pokles ceny se pohyboval mezi 3 a 4 centy. Jedinou významnější výjimkou bylo Nizozemí, kde cena zůstala beze změn.

V České republice se naštěstí německý pokles neprojevil a o další týden se tak prodlužuje stav, kdy cena nepatrně stoupá. Tentokrát to bylo o šest haléřů. Růst je ale natolik mírný, že za čtyři týdny prasata zdražila o pouhých 18 haléřů na 33,50 Kč/kg JUT. Te je stále hluboko pod výrobními náklady. Průměrná cena ve třídách SEU je od počátku roku pouze 35,34 Kč/kg. To je o 5 Kč méně, než kolik činí dlouhodobý průměr pro prvních 40 týdnů a o 7,50 méně než loňský průměr.

V příštím týdnu se ceny prasat zřejmě nebudou měnit. Podle všech informací tuzemská jatka znovu prodloužila platnost vyhlášených cen.

-JS-