Druhé pololetí v mírně lepším světle

Ve druhém pololetí roku 2022 by se chovatelům prasat mělo dýchat o něco lépe, než dosud - přinejmenším to předpokládá analýza Rabobank. Hlavními silami, které by k tomu měly přispět, je určitá úleva v cenách obilovin a energií a zároveň oživení poptávky.

Ceny obilovin po obrovském skoku mírně korigovaly a na některých trzích je vidět i významnější pokles. Přesto se všeobecně dá předpokládat jejich poměrně vysoká cena až do konce roku.

Poptávka po vepřovém mase se v EU pomalu zvyšuje. Jde ale spíš o efekt letní sezóny, než o strukturální změny. Další vývoj je proto otázkou. Inflace a konec léta mohou opět poptávku utlumit. Zároveň s tím ale klesne i produkce jatečných prasat.

Oživuje se také mezinárodní obchod. Poptávka po vepřovém mase v USA je velmi dobrá a proto jsou mírně utlumeny exportní ambice. Zároveň hraje významnou roli oslabení eura vůči americkému dolaru. To umožňuje evropským chovatelům lepší přístup na třetí trhy. Těm dosud bezesporu vládla Čína a právě z ní je očekávána vyšší poptávka. Opět se zde totiž objevil nedostatek vepřového masa. Je dokonce tak velký, že Čína oznámila uvolnění intervenčních zásob, aby alespoň částečně uspokojila poptávku.

Zdroj: Rabobank