Ceny se konečně posunují správným směrem

Pozitivní vývoj na trhu s jatečnými prasaty pokračuje. V Německu stoupla cena o dalších 5 centů a vrátila se tak na říjnovou úroveň. Jatečná prasata zdražila i v Dánsku, kde jde o letošní rekord. Ani zdaleka však nedosahuje úrovně absolutního dánského rekordu. Ten padl na přelomu února a března v roce 2020 a momentálně k němu chybí 1,7 DKK. Pozitivně naladěni nejsou jen Dánové a Němci, ale prakticky celá Evropa. S výjimkou Itálie zdražovala jatečná prasata na všech burzách.

U nás jsou zatím k dispozici jen informace ze 47. týdne. Ten naštěstí změnil trend pomalého, ale setrvalého poklesu ceny, ale ještě se v jeho průměru nemohlo projevit první zvýšení vyhlašované ceny v Německu. Proto bylo zdražení jatečných prasat ve třídách SEU jen mírné. Průměrná cena na našem trhu byla 47,21 Kč/kg (+12 haléřů).

Ve vyhlašovaných cenách pro příští týden je ale už dobře vidět posun. Kostelecké uzeniny a Jatka Český Brod zvyšují cenu na 49,50 Kč a jatka v západní části republiky to kopírují. Na Moravě jsou ceny ještě o 50 haléřů až korunu vyšší.

-JS-