I v novém roce ceny dál drží

Až do konce ledna zůstane v Německu v platnosti cena 2 € za kilogram jatečné hmotnosti za tepla. Na této úrovni se obchoduje s jatečnými prasaty již od počátku prosince, což dokumentuje výjimečnost současné situace. Nedošlo ani k náznaku poklesu ceny po začátku letošního roku, který je jinak naprosto obvyklý.
Na ostatních evropských trzích je patrný velmi nejednotný vývoj. V Dánsku a Itálii pokračuje pokles ceny z minulých týdnů, naopak v Nizozemí a Španělsku jatečná prasata zdražují. Ostatní země nechávají cenu beze změn.

Také u nás byl novoroční pokles cen jen naznačen několikahaléřovým zlevněním, které bylo hned následující týden vyrovnáno. Cena jatečných prasat se tak dál drží těsně nad hranicí 49 Kč/kg. Zajímavé srovnání nabízí data ze stejného období loňského roku, kdy byla cena 32,50 Kč/kg. Rozdíl je tedy více než 16 korun. Přesto, že ceny jatečných prasat zůstávají stejné, na ceny průmyslových výrobců (jatek) má velký vliv prodej masa v maloobchodu. Proto se pro jatka ceny po počátku letošního roku snížily.

Pro příští týden zůstává většina cen beze změny.

-JS-