Pozitivní impuls na německém trhu

Cena selat již v minulých týdnech rostla a signalizovala tak pozitivní vývoj i na trhu s jatečnými prasaty. Ten se nyní dostavil. Vyhlášená cena v sousedním Německu poskočila o 8 centů vzhůru. Pro příští týden tak budou chovatelé prodávat za 2,08€/kg. Už v minulém týdnu byl patrný pozitivní vývoj na burze ve Španělsku, Nizozemí a Francii. Jedinou zemí kde pokračuje pokles ceny je Dánsko, kde prasata zlevnila o 20 ore.

Dopad tohoto vývoje se na našem trhu teprve projeví. Ve čtvrtém lednovém týdnu pokračovalo oscilování ceny jatečných prasat těsně nad hranicí 49 Kč. Již osmý týden se tak nic podstatného neměnilo.

Z historického pohledu jsou ceny na počátku roku rekordní. Jediný rok, který může letošku konkurovat, byl rok 2017. Okamžitě po jeho začátku ale začaly ceny klesat a dostaly se postupně přesně na opačnou stranu spektra - k rekordním minimům. Skvělým začátkem roku tak byla zahájena vleklá ekenomická krize celého sektoru. V roce 2023 se ale takový vývoj jistě nebude opakovat.

Pro příští týden se situace mezi východem a západem země liší. Na Moravě jatka reagovala na růst ceny a vyhlášené ceny se dostaly na 51 Kč/kg. Kostelecké uzeniny a Jatka Český Brod, které udržují stabilnější ceny v dobách lepších i horších, dál nabízejí cenu 49,50 Kč/kg. K nim se připojila i další jatka v západní polovině republiky.

-JS-