Magická hranice byla dosažena

Cena jatečných prasat v Německu má po středečním vyhlašování nový rekord. Pěticentový růst znamená, že se v příštím týdnu budou prasata prodávat za 2 €/kilogram. I v dobách, kdy byly ceny velmi vysoko (roky 2012 a 2013), dosáhla cena jatečných prasat přinejlepším na 1,93 €/kg. Optimismus panoval i ve většině ostatních zemí. Kromě Francie a Dánska, kde se ceny neměnily, zdražovala prasata úplně všude.

Také u nás došlo po čtrnácti týdnech stagnace k prvnímu výraznějšímu pohybu. Cena se ve 47. týdnu zvýšila o 70 haléřů na 46,25 Kč/kg JUT. I u nás jde o cenu, kterou chovatelé nepamatují od pololetí roku 2017. O absolutní rekord se však rozhodně nejedná. V roce 2017 však byla tato cena zaznamenána v době vrcholu letní sezóny. Pokud bychom hledali stejně vysokou cenu v průběhu podzimu, bylo by nutno vrátit se (stejně jako Němci) až do roku 2013.

Vývoj v příštím týdnu navíc prakticky jistě posune cenu znovu směrem vzhůru. Většina českých jatek nabízí chovatelům cenu 49 Kč a některá moravská dokonce 50,50 Kč.

-JS-