Cena láme rekordy

Vyhlášená cena jatečných prasat v Německu opět stoupla a nastavuje tak novou rekordní hranici. Prasata budou v průběhu příštího týdne prodávána za 2,03€/kg JUT. Dánsko, které před několika týdny zahájilo růst cen nyní , naopak již několik týdnů stagnuje. Je však jediné. Prakticky v celé EU cena neustále roste.

Podobným směrem se ubírá i vývoj u nás. Po sedmdesáti haléřích z předminulého týdne se v tom minulém cena posunula o další více než korunu a jatečná prasata tak byla prodávána za 47,43 Kč/kg JUT za studena. V porovnání s loňským rokem je momentální cena o 37% vyšší (12,70 Kč/kg) a v nápočtu od začátku roku dosáhla na 41,74 Kč. To je stále ještě o 90 haléřů méně, než v tuto dobu v roce 2017, ale o 6,50 Kč více, než v roce minulém. Vzhledem k momentální ceně navíc celoroční průměr ještě mírně vzroste.

Pro příští týden se cena znovu posunuje. Všude už se dostává alespoň na hranici 50 Kč/kg a mnohde dokonce ještě výše. Padesát korun budou vyplácet Kostelecké uzeniny, Jatka Blovice a Příbram. Moravská jatka se pohybují v rozmezí 51,50 - 52 Kč/kg.

-JS-