Prasata v novém roce mírně zlevňují

Ani vánoční svátky nepřerušily pokles ceny jatečných prasat v Německu. Pro příští týden se vyhlášená cena snižuje o 9 centů na 1,86€/kg JUT za tepla. Zřejmě se na tom stále podepisuje výpadek porážkových dní z přelomu roku. Přesně opačný vývoj je však možno sledovat v Dánsku, kde se cena po krátkém zakolísání vrátila zpět na 13,60 DKK (+30 ore).

Rekapitulace cen z ostatních zemí ukazuje, že v prvním týdnu roku 2020 byla situace celkem stabilní. Velcí producenti prasat (Španělsko, Holandsko, Belgie a Polsko) cenu neměnili. Mírný pokles zaznamenala Francie a Itálie.

U nás byl nový rok zahájen dalším zdražením jatečných prasat. Oproti stavu před svátky se cena zvýšila o 58 haléřů na 49,38 Kč/kg. Na takové úrovni ještě nikdy rok zahájen nebyl. Nejvýše byla cena v prvním lednovém týdnu v roce 2013, kdy mírně přesáhla 44 Kč. Předpovědi odborníků říkají, že i v roce 2020 zůstane cena na podobných úrovních, na jakých jsou nyní.

Snížení německé vyhlášené ceny má však odraz v cenách pro příští týden. Kostelecké uzeniny, Jatka Český brod a moravská jatka vyhlašují shodně 48 Kč/kg. Jatka Příbram a Blovice nabízejí chovatelům ještě o korunu méně.

-JS-