COVID se na trzích stále projevuje

Nejhorší vlna koronavirové pandemie je, věřme, již za námi. Problémy s dostupností kontejnerů pro export masa jsou již minulostí, ale přesto hraje nákaza stále velkou roli ve vývoji cen jatečných prasat. Výskyty lokálních ohnisek a karantény se týkají i mnoha jateckých podniků. V minulém čísle jsme informovali o uzavření jedněch z největších jatek patřících ke skupině Tönnies, která porážejí více než 30 tisíc prasat denně. Takové množství prasat tedy hledá nová jatka. Ačkoli se jedná o zdaleka největší lokální ohnisko v Německu, nejsou jatka Rheda-Wiedenbrück jediná takto postižená. Uzavírka potkala i další menší provozy napříč celým Německem. Podobná situace vládne i ve Francii, kde je uzavřena řada menších jatek a chovatelé nemají kde zabíjet.

Zdá se, že masozpracující průmysl je pro šíření viru obzvlášť vhodný. Nízké teploty, vysoká vlhkost a práce s bilogickým materiálem (masem) způsobuje, že jsou jatka a zpracovny masa velmi častým ohniskem a proto se často dostávají do situace, kdy jsou nuceni zavřít. Navíc se v této souvislosti otevřela i otázka zaměstnanců. V Německu (ale i v mnoha dalších zemích) pracují na jatkách především agenturní zaměstnanci přicházející ze zahraničí. Jejich platy i zajištění životních potřeb vedou k tomu, že se mluví o novodobém otroctví.

Koronavirus na německých jatkách tak možná otevřel cestu pro výrazné změny. Německý ministr práce již oznámil, že plánuje změny v pravidlech pro zaměstnávání v masozpracujícím průmyslu.

Zdroj: Pracovní skupina k vepřovému masu COPA-COGECA