Poslanci schválili zákon o povinném podílu českých potravin

Ve středu prošla dolní komorou parlamentu novela zákona o potravinách, která řeší problém dvojí kvality potravin a zároveň stanovuje u některých potravin povinný podíl těch tuzemských. Od roku 2022 by mělo podle novely být ve větších prodejnách 55 procent vybraných potravin z české produkce, následně by poměr rostl o tři procentní body ročně. V roce 2028 by tak činil minimálně 73 procent.

Proti novele se staví Potravinářská komora a maloobchodní řetězce. Jejich hlavním argumentem je obava z nedostatku některých potravin a ze zdražování. Zemědělci na druhé straně si od zákona slibují narovnání poměrů v cenové vertikále potravin. „Problém je v nastavení obchodní přirážky řetězců, které nakupují nekvalitní a dotovanou nadprodukci ze zahraničí a využívají tyto nízké ceny k tlaku na tuzemské dodavatele,“ uvedl prezident AK Jan Doležal.

Další osud novely stále ještě není jasný, protože ji bude projednávat Senát a následně ji musí podepsat prezident ČR. Ve hře je i stanovisko EU. V každém případě jde ale o další legislativní snahu, jak narovnat podmínky v zemědělství a potravinářství.

SCHP