Cena konečně poroste i u nás

Dlouho očekávaný pozitivní vývoj se konečně dostavil v plné síle. Německá vyhlášená cena poskočila o plných 9 centů. Důležité ale je, že nejde o osamocený "výkřik". Příznivě naladěný je totiž trh v celé EU. Růst ceny mezi 3 a 5 centy byl patrný již dříve na všech významnějších burzách (Španělsko, Itálie, Belgie, Francie). Jediná země, kde zůstává cena dál bez pohybu je Dánsko. Tam zůstává v platnosti 9,50 DKK/kg.

V ostrém rozporu k tomu je vývoj na našem trhu. Cena nejenže se nezačal zvyšovat, ale dokonce ještě klesla. Po poklesu o dalších 18 haléřů byla průměrná cena ve třídách SEU již jen 31,51 Kč/kg JUT za studena (24,24 Kč/kg ž.hm.)! Jediné, co ukazuje na lepšící se situaci je poptávka po prasatech - naprosto zmizelo odkládání porážek.

Pokud byl loňský začátek roku naprosto rekordní, letos se situace opakuje, ale na druhém konci spektra. Průměrná cena za prvních sedm týdnů je bezkonkurenčně nejhorší ve sledované historii (32,49 Kč/kg). Druhý nejhorší rok (2010) byl přitom stále lepší o 1,40 Kč.

Příští týden snad konečně přinese zvýšení ceny i na náš trh. Kostelecké uzeniny zvýšily cenu o korunu (33 Kč/kg). Stejnou cenu nabízejí i Jatka Český Těšín. Na 32 Kč zvýšila cenu i Masna Příbram a některá moravská jatka. Připojila se tak k Jatkám Český Brod. Jatka Blovice budou v příštím týdnu platit 31 Kč/kg.