Má zákaz zinku opodstatnění?

V půdě chybí selen a zinek. Tak zní informace zveřejněná Mendelovou zemědělskou a lesnickou univerzitou. Pro chovatele prasat jde o obrovské překvapení. Jedním ze dvou argumentů, proč zakázat zinek v krmivech pro selata bylo to, že se jedná o těžký kov, který se kumuluje v půdě a ničí v ní život.

U rostlin podporuje zinek tvorbu nektaru a je tak velmi důležitou součástí řetězce opylování rostlin. Obzvlášť je to důležité u kvetoucích luk, které jsou propagovány v rámci udržení biologické diverzity. V rámci nového projektu budou vědci testovat kvetoucí směsi složené z jetelovin, trav a bylin s ohledem na jejich nektarodárnost. Součástí experimentu je i listová aplikace selenu a zinku, které působí antioxidačně a antifungálně v porostu i včelstvech. Pokud je nedostatek zinku v půdě, projevuje se to následně i v potravinovém řetězci. Jedná se totiž o esenciální prvek, který má pozitivní dopad na imunitu.

Jak je patrné, argumentace příliš vysokým obsahem zinku v půdách je v České republice většinou naprosto lichá. Zatímco na jedné straně zakážeme jeho užívání, aby se nedostával do půdy, na straně druhé jím budeme hnojit, aby ho rostliny měly dostatek.

Svaz chovatelů prasat