Blýská se na lepší časy

Ani čtvrtý týden nezměnil pozitivní trend ve vývoji ceny jatečných prasat v sousedním Německu. Vyhlášeno bylo 1,50€/kg JUT za tepla, tedy posun o další 4 centy. Za měsíc vzrostla cena jatečných prasat dohromady o 20 centů. Navíc jsou z hlediska dodávek německá jatka stále nedostatečně zásobená. Nabídka prasat je o 5% nižší než v loňském roce a poptávka zůstává poměrně vysoká.

Vedle Německa se zvyšovala cena prakticky všude. Dánsko přidalo 30 ore, což odpovídá necelým 4 centům a z pohledu dovozu masa je důležité, že pozadu nezůstávají ani Belgie a Nizozemí. Obě země se v minulém týdnu dostali těsně pod hranici 1 Eura za kilogram živé hmotnosti. Jedinými zeměmi, které i v uplynulých sedmi dnech informovaly o zlevňování bylo Maďarsko a Rumunsko.

Ačkoli ceny v zahraničí stoupají už měsíc, k nám se tato změna zatím stále nedostala. Podle šetření SZIF se průměrná cena v ČR prakticky nezměnila. Prasata ve třídách SEU se prodávala za 33,39 Kč/kg. Na růst průměrné ceny si zřejmě budeme muset počkat až na tento týden. Vyhlášené ceny pro příštích sedm dní již ale dávají důvod k mírnému optimismu. Cena bude stoupat všude. Kostelecké uzeniny přidávají jednu korunu (37 Kč/kg) a na stejnou cenu se dotáhla i Jatka Český Brod. Jatka Příbram přidala proti předchozí ceně také korunu a budou tak vykupovat prasata za 36 Kč. Nejobtížnější tak zůstává stále situace na Moravě, kde se bude v příštím týdnu platit 35 Kč/kg JUT za studena.

-JS-