Emisní faktory se konečně změnily

Po dlouhém vyjednávání se Svazu chovatelů prasat podařilo prosadit úpravu emisních faktorů amoniaku pro prasata. Po vydání nových závěrů o BAT v loňském roce se totiž prakticky všechny chovy, podléhající povinnosti provádět integrovanou prevenci a omezování znečištění (IPPC), dostaly do situace, kdy nesplňovaly podmínky provozu. Hrozily jim tak tvrdé postihy, nutnost výrazně investovat do nových technologií či dokonce uzavření provozů.

Na vině přitom byly "jen" patnáct let staré emisní faktory, které byly výrazně vyšší než v celé EU. Technologie, způsoby výživy i genetika za tuto dobu udělali obrovský krok vpřed a využití dusíku se výrazně zlepšilo. S tím samozřejmě souvisí jeho nižší vylučování ve formě amoniaku.

Ministerstvo životního prostředí zveřejnilo v tomto týdnu nové znění metodického pokynu k ochraně ovzduší, které právě tyto emisní faktory obsahuje (https://www.mzp.cz/C... - strana 49). Chovům prasat se tak uleví, protože v současnosti probíhají, nebo budou probíhat, přezkumy integrovaných povolení.

Nové emisní faktory navíc nejsou konečným stavem. Pro nedostatek času totiž MŽP neprovedlo novelu na základě měření, ale jen sladilo naše pravidla se stavem který panuje v zahraničí. Nyní budou probíhat pměření, na jejichž základě by v průběhu dvou či tří let měly být znovu novelizovány a dá se předpokládat, že emisní faktory ještě klesnou.

Zdroj: SCHP