Jaký má koronavirus dopad na produkci prasat?

Koronavirová pandemie ovlivňuje doslova každý náš krok. Dopady na produkci jatečných prasat a vepřového masa se však zatím zdají být poměrně malé. Ve většině významných produkčních zemí působí největší problémy pro chov a porážky chybějící pracovníci, kteří jsou uzavřeni v karanténě nebo nemocní. Obzvláště v zemích masivně postižených to zásadně brzdí výrobu. Ve Španělsku tak postrádají 15% a v Itálii dokonce 40 % lidí.

Uzavření restaurací napříč Evropou sice znamenalo zásadní výpadek v domácí spotřebě, který ale byl naprosto nahrazen zvýšenou poptávkou po mase v maloobchodní síti. Pokud jde o export,působí největší těžkosti nedostatek prázdných kontejnerů pro přepravu. V Číně se totiž, vzhledem k pracovním omezením, výrazně zpomalil příjem zahraničních zakázek. Poptávka je však stále velmi vysoká a dá se očekávat, že tyto problémy na čínské straně pomalu odezní.

Z hlediska objemu porážek se nic výrazného neděje. V Dánsku bylo dokonce na porážky dodáno více prasat než v loňském prvním čtvrtletí. To vše dohromady znamená, že po zakolísání v polovině března se na trhu vytvořila nová rovnováha.

Zdroj: PigWorld.com