Pozitivní první čtvrtletí

Český statistický úřad zveřejnil informace o produkci masa za první čtvrtletí. Je z nich patrný mírně pozitivní vývoj. Celková produkce masa stoupla, v porovnání s loňským prvním čtvrtletím o dvě procenta a největší podíl na růstu mělo vepřové maso. Toho bylo vyrobeno dokonce o 3,1% více.

Ještě větší skok byl v počtech poražených prasat. V prvním čtvrtletí letošního roku jich bylo 561 tisíc. Navýšení počtu porážek tedy dosahuje dokonce 7%. Zároveň však došlo k mírnému snížení porážkové váhy.

Mírný optimismus ukazuje i zahraniční obchod. Dovoz vepřového se snížil o 3,3 procenta na 64.925 tun, vývoz se naopak navýšil o 12,7 procenta na 7 227 tun. To znamená, že schodek zahraničního obchodu, který je u vepřového masa hrozivý, je v tomto okamžiku nižší.

Při interpretaci těchto pozitivních výsledků je ale třeba brát v úvahu, že loňské první čtvrtletí bylo dobou, kdy byl celý evropský trh stále pod obrovským tlakem. Ceny jatečných prasat byly na historických minimech a odbyt byl velmi problematický.

Zdroj: ČSÚ