Pokles ceny se zastavil

Rychlý pokles cen jatečných prasat v Německu zřejmě skončil. Vyhlášená cena se zastavila na 1,60€/kg JUT za tepla. Od počátku března tak ztratila 42 centů. Celý evropský trh následoval vývoj v Německu a všude docházelo rychlému zlevňování. Nejhorší je situace v Itálii, Španělsku, Maďarsku a Pobaltí.

Jako vždy je hlavním motorem všech změn situace na světových trzích. Ta se velmi rychle mění. V okamžiku, kdy se podařilo odstranit problémy s nedostatkem kontejnerů pro export masa, zasáhla v neprospěch Evropy další nepříznivá okolnost. Zatímco v Evropě se po koronavirové krizi situace normalizuje, je život ve Spojených státech nákazou stále velmi ovlivněn. Mimo provoz je 40% porážek a prasata, která nemá kdo porážet, přerůstají. Poptávka po vepřovém mase je také prakticky na bodu mrazu. To vše vede k tomu, že cena prasat hluboko propadla. Momentálně je na úrovni, za kterou se prodávalo naposledy v roce 2002. Vzhledem k momentálnímu uklidnění obchodních sporů mezi USA a Čínou tak nabízí Amerika velmi levnou alternativu k evropskému masu. Čína proto sice má zájem o dovoz masa, ale tlačí cenu hluboko dolů.

Na našem trhu také pokračovalo zlevňování. Za prasata ve třídách SEU se průměrně platilo 43,09 Kč/kg, což je o 1,39 Kč méně, než v předcházejícím týdnu. Vedle klesající ceny jsou navíc všude patrné i problémy s odbytem. Ačkoli se německá vyhlášená cena zastavila, vyhlášené ceny u nás ještě klesají. Kostelecké uzeniny i Jatka Český Brod snižují cenu na 41 Kč (-1 Kč).

-JS-