Podzim ve znamení nízkých cen

Cena jatečných prasat v Německu se opět nezměnila. Již více než měsíc platí 1,27€/kg JUT za tepla. Stejné je to i v Dánsku, kde cena zůstává na 10,30 DKK/kg. Klid panuje stále i ve všech ostatních zemích EU. Pokud k nějakým posunům vůbec dochází, jsou jen nepatrné. Dokonce i v Belgii, kde v posledních týdnech docházelo k poklesu ceny se situace stabilizovala a zlevňování se zastavilo.

Po krátkém oživení, které se na našem trhu objevilo v minulém týdnu, se cena jatečných prasat opět vrátila těsně pod hranicí 35 Kč. Ve srovnání s loňským rokem je tak nižší o více než 10 korun na každém kilogramu, a to je navíc třeba vzít v úvahu pozitivní roli, kterou hraje směnný kurz.

Po zpevnění v průběhu léta došlo nyní opět k oslabení koruny na 27 Kč/€. Slabší kurz je samozřejmě vhodnější pro tuzemské výrobce, protože zvyšuje cenu dovozů a zároveň je vhodný i při přepočtu německé ceny na naši. Pro lepší představu - posun z 26 Kč/€ na 27 Kč znamená při ceně 1,27€/kg po přepočtu zvýšení ceny jatečných prasat na našem trhu o 1,27 Kč.

Pro příští týden se zdá, že cena opět zůstává beze změn. Kostelecké uzeniny i Jatka Český Brod udržují 36 Kč/kg. Jatka Příbram i Blovice zůstávají na 35 Kč/kg. Mírné zlepšení je patrné na Moravě, kde se cena dostává na 34,50-35 Kč.

-JS-